Yhdessä toteuttamaan koulutustakuuta

elina_anu_harmaaYhdessä takuuseen – koulutustakuun varmistaminen Uudellamaalla -hanke, tuttavallisemmin Yhdessä koulutustakuuseen, käynnistyi vuoden alussa. Hanke on lähtenyt liikkeelle täydellä teholla yhdessä hankkeessa mukana olevien 20 uusmaalaisen ammatillisen koulutuksen järjestäjän kanssa.

Koulutuksen järjestäjien tarve johti hankkeeseen

Nuorisotakuuseen kuuluva koulutustakuu lupaa jokaiselle peruskoulun päättäneelle koulutuspaikan lukiossa, ammatillisessa oppilaitoksessa, oppisopimuksessa, työpajassa, kuntoutuksessa tai muulla tavoin. Koulutustakuu on ollut voimassa vuoden 2013 alusta. Oppilaitoksissa on jo tehty paljon koulutustakuun eteen, mutta tehtävää riittää yhä.

Uudellamaalla on ollut pitkään pula toisen asteen koulutuspaikoista ja enemmän nuoria on jäänyt ilman koulutuspaikkaa kuin muualla Suomessa. Tilanne on parantumassa, mutta edelleen koulutuspaikkojen vähyys suhteessa nuorten määrään sekä ilman toisen asteen tutkintoa olevien nuorten osuus on haaste. Uudellamaalla vuonna 2013 koulutuksen ulkopuolelle jäi 17–24-vuotiaista lähes 12 %. Vailla peruskoulun jälkeistä tutkintoa oli joka viides (20 %) 25–29-vuotiaista.

Uudenmaan liitto on koordinoinut toisen asteen ammatillisen koulutuksen järjestäjien alueellista yhteistyötä, niin sanottua AmKesu-prosessia keväästä 2014 alkaen. Kesällä 2014 päätettiin ryhtyä valmistelemaan yhteistä hanketta koulutustakuusta.

– Uudenmaan AmKesu-prosessissa koulutuksen järjestäjät huomasivat tarpeen selvittää, mitä koulutustakuun eteen on tehty eri oppilaitoksissa ja mitkä ovat siihen liittyvät haasteet, kertoo hakemusta valmistellut erityisasiantuntija Rosa Tuomi Uudenmaan liitosta.

Opetushallituksen käynnistämässä AmKesu-prosessissa alueen koulutuksen järjestäjät ovat pohtineet muun muassa yhteistyön tiivistämistä ja yhteisten alueellisten tavoitteiden asettamista. Nyt käynnistynyt hanke tukee näitä toimia ja tekee yhteistyötä koulutuksen järjestäjien lisäksi myös muiden toimijoiden kanssa.

Liikkeelle lähdetään selvittämällä koulutustakuun tilanne

Hankkeessa lähdetään liikkeelle selvittämällä kevään ja kesän aikana oppilaitosten toimet koulutustakuun edistämiseksi. Mitä hyviä käytäntöjä on jo syntynyt, millaisia haasteita koulutustakuussa on? Miten koulutuksen järjestäjät seuraavat koulutustakuun toteutumista? Miten tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluita toteutetaan? Minkälaista yhteistyötä eri toimijat ja koulutuksen järjestäjät tekevät? Selvityksen osana tarkastellaan nuorten neuvonta- ja ohjaustoimia myös oppilaitosten ulkopuolella etsivän nuorisotyön sekä peruskoulun oppilaanohjauksen osalta.

Vastauksia yllämainittuihin ja moniin muihin kysymyksiin etsitään hankkeen alkuvaiheessa niin haastatteluilla kuin kyselyillä ennen kuin siirrytään työstämään yhteistä toimintamallia, joka kokoaa yhteen parhaat käytännöt ja antaa apuvälineitä nuoria ohjaaville ammattilaisille. Ollaan yhteydessä!

Elina Lomperi, projektisuunnittelija, Uudenmaan liitto
Anu Heinonen, projektipäällikkö, Uudenmaan liitto