Nuorten aikuisten osaamisohjelmassa jaetaan ideoita ja opitaan toisten oppilaitosten kokemuksista

HYVONEN_ERNOTeoksessa ”Ihmiskunnan 100 suurinta” yhdysvaltalainen tähtitieteilijä ja fyysikko Michael J. Hart nostaa historiaan eniten vaikuttaneeksi yksittäiseksi henkilöksi profeetta Muhammadin (n. 570-632 jaa). Perusteluina tälle on em. profeetan uskonnollinen ja poliittinen toiminta sekä yksittäisistä päätöksistä Mekkaan tehtävän pyhiinvaelluksen (mikäli siihen on varaa) kirjaaminen yhdeksi uuden uskonnon peruspilareista. Päätös mahdollisti varhaiskeskiajan maailmassa ideoiden, keksintöjen, uusien viljelykasvien ja mausteiden leviämisen Indonesiasta Portugaliin ulottuvalla alueella, kun islamilaisen maailman kauppiaat ja oppineet kokoontuivat ramadanin aikana Mekkaan ja pystyivät vaihtamaan ajatuksia keskenään arabiaksi.

Käänteinen esimerkki merkittävästä yksittäisestä päätöksestä lienee kiinalaisen Ming-dynastian neljäs keisari Hongxi (1378-1425), joka vuonna 1424 päätti, ettei ulkomaailmalla ole Kiinalle mitään annettavaa, kielsi edeltäjänsä aloittamat tutkimusmatkat (amiraali Zheng He oli jo käynyt Mosambikissa ja tuonut Pekingin eläintarhaan kirahvin samaan aikaan kun portugalilaiset olivat vasta päässeet Madeiralle 1419) ja määräsi laivaston poltettavaksi. Seuraus: senhetkisen maailman rikkain ja tieteellisesti edistynein valtio jäi pahasti länsieurooppalaisten nousevien pikkuvaltioiden jalkoihin tulevina vuosisatoina.

Nuorten aikuisten osaamisohjelmassa (NAO) kantavana ajatuksena on ollut rakentaa ohjelmaa paikallisesti toteuttavista oppilaitoksista verkosto, joka kokoontuu säännöllisesti yhteisiin työseminaareihin vaihtamaan ajatuksia vailla tutkintoa olevien nuorten aikuisten tavoittamisesta, ohjaamisesta ja tukemisesta opinnoissa, sekä kuulemaan toisten toteuttajien käytännöistä. Käytännölliset ideat syntyvät kentällä asiantuntijoiden omista havainnoista ja kokemuksista, ja rahoittavana organisaationa opetus- ja kulttuuriministeriö tarjoaa tilaisuuden ideoiden ja ihmisten löytää toisensa.

OKM osallistuu myös itse. Ministeriö tuo toteuttajien yhteiseen pottiin oman panoksensa: yhteiseen muotoon analysoitua tilastotietoa kohderyhmistä, omaa näkemystään koulutuspolitiikan suuntaviivoista ja lisätietoa työn alla olevista lakiuudistuksista. Vastavuoroisesti OKM saa ensikäden tietoa kentän ongelmista, toimivia malleja lainsäädännön avulla tuettaviksi ja suoraa palautetta koko nuorten aikuisten osaamisohjelman kehittämistä varten.

Nuorten aikuisten osaamisohjelma pyörii kolmatta toimintavuottaan, ja osallistujien oppiessa tuntemaan toisiaan paremmin kaikenlaista ”kontrollin ulottumattomissa” tapahtuvaa toteuttajien verkostoitumista on päässyt tapahtumaan. Allekirjoittaneelle on saatettu mainita asioista ohimennen vasta jälkikäteen, mutta se ei haittaa: Lappeenrannasta tai Oulusta tehdään benchmarkkauskäynti Turkuun, pirkanmaalaiset organisoivat koko maakunnan kattavan NAO-verkoston, eteläpohjalainen toteuttaja perustaa yhteisen sähköpostilistan pienten koulutuksenjärjestäjien omien NAO-ongelmien ratkaisujen etsintään, ja uusimpana uusmaalainen malli, jossa toimintamuotona on ESR-rahoitteinen projekti ja verkoston taustalla maakunnan liitto.

Minusta kaikki tämä on mainiota, ja merkki siitä, että sitoutuneet ihmiset pitävät itse asiaa – nuorten ihmisten sitouttamista yhteiskuntaan – tärkeänä. Toivotankin ”Yhdessä koulutustakuuseen” -projektin tervetulleeksi mukaan hakemaan ja jakamaan kokemuksia, ja odotan mielenkiinnolla kontribuutiotanne tulevissa työseminaareissamme, joiden aineistot – puffi suotakoon – löytyvät osoitteesta www.oph.fi/nao.

Koska sitaattia voi käyttää omien ajatusten korvaajana, viimeinen lainaus tulee Kiinan talousuudistukset aloittaneelta edesmenneeltä puolueen pääsihteeri Deng Xiaopingiltä: ”Aivan sama, onko kissa musta vai valkoinen, kunhan se tappaa hiiriä”.

Erno Hyvönen
Kirjoittaja toimii NAO-ohjelman yleismies Jantusena Opetus- ja kulttuuriministeriössä