Amikset kartalle!

Amisbarometri_kuvitus_logolla_CMYKAmmatillisen koulutuksen suosio on kasvanut tasaisesti aina 1990-luvulta alkaen ja tällä hetkellä noin puolet ikäluokasta valitsee toisen asteen koulutuspaikakseen ammatillisen oppilaitoksen. Kasvanutta suosiota ei kuitenkaan ole noteerattu tutkimuskentällä toivotulla tavalla, ja liian usein ammatilliseen koulutukseen liittyvä päätöksenteko perustuu ennakkoluuloihin ja mielikuviin tai parhaimmassa tapauksessa hatariin muistoihin omista amisopinnoista joskus 80-luvun taitteessa.

Nostaaksemme amikset vihdoin kartalle me Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI ry:ssä toteutimme yhdessä Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otuksen kanssa Amisbarometrin, kaikkien aikojen laajimman amistutkimuksen, jotta koko Suomi tietäisi, miltä tuntuu olla amis 2010-luvun Suomessa. Kyselyn suunnittelussa ei jarruteltu, vaan lopulta Amisbarometri lähetettiin kaikkiin Suomen ammatillisiin oppilaitoksiin. Lopputuloksena saimme laajan aineiston yli 20 000 amiksen arjesta niin opiskelun ja työelämän kuin terveyden ja hyvinvoinninkin näkökulmasta.

Ja millaista se perusamiksen arki  sitten on? Onneksi voimme sanoa, että pääosin varsin hyvää. Ammattiin opiskelevat ovat ylpeitä opinahjoistaan ja uskovat omaan ammattitaitoonsa ja sen mahtiin työmarkkinoilla.  Vastaajista  kolme neljäsosaa uskoo, että ammatillista perustutkintoa arvostetaan työelämässä ja yhtä suuri osa on ylpeitä ammatillisessa oppilaitoksessa opiskelustaan. Lisäksi jopa 64 prosenttia uskoo ammattitaitonsa olevan riittävän hyvä työelämään ja noin neljäsosa opiskelijoista aikoo varmasti jatkaa opintojaan vielä ammatillisen tutkinnon hankkimisen jälkeen.

Amisten oppilaitosarjesta muodostuu varsin positiivinen kuva, vaikka opiskelijat toivovatkin parempia mahdollisuuksia osallistua oppilaitoksen asioiden suunnitteluun. Opintojen ohjaukseen ollaan pääsääntöisesti tyytyväisiä ja merkittävimmät syyt opintojen hidastumiseen oppilaitoksen sisällä liittyvätkin enemmän oman motivaation puutteeseen tai kokemukseen väärin valitusta alasta. Valitettavasti ongelmallisempana amisten elämä näyttäytyy, kun tarkastellaan terveyskäyttäytymistä ja elämän muita sosiaalipoliittisia ulottuvuuksia. Vaikka pääosin amisten elämä vaikuttaa tältäkin osin hyvältä, on barometrin aineistosta erotettavissa selvä joukko, jolle arjen pyörittäminen niin taloudellisten kuin henkistenkin resurssien varassa tuottaa selviä haasteita päivittäisellä tasolla.

Ehkä hieman yllättäen aineistosta ei noussut esiin merkittäviä eroja alueiden välillä. Etelä- ja Lounais-Suomessa ollaan keskimääräistä hieman tyytymättömämpiä oppilaitosten arkeen, ja  sosiaali- ja terveyskysymyksissä Pohjois-Suomi erottautui pienellä marginaalilla heikompana muihin alueisiin nähden. Alueellisesti amislaisten  elämä vaikuttaisikin olevan melko samankaltaista kotipaikkakunnasta riippumatta ja suuremmat erot näyttävät muodostuvan alueiden sisällä sosioekonomisten taustojen ja olosuhteiden ympärille. Yleistäen voisikin sanoa, että yhteiskuntaa yleisemminkin repivä polarisaatio hyväosaisiin ja heikommin pärjääviin on selvästi nähtävissä myös amiksissa. Poliittisilla toimilla ja opiskelijoiden hyvinvoinnista huolehtimalla näitä eroja voidaan kuitenkin ehkäistä ja kuroa umpeen. Aineiston perusteella voidaan sanoa, että takaamalla riittävä toimeentulo, opiskelijahintaista asumista ja laadukasta terveydenhuoltoa yhdessä vahvan ammattitaidon kanssa, voidaan luoda uusi sukupolvi terveitä ammattilaisia työelämään kymmeniksi vuosiksi eteenpäin.

Nämä tässä esitetytyt esimerkit ovat vain pintaraapaisu valtaisasta aineistosta. Jotta saisimme työstämme mahdollisimman paljon irti, halusimme jakaa työmme hedelmät kaikkien kanssa. Amisbarometrin koko aineisto on verkossa sivulla amisbarometri.fi kaikkien nähtävillä visualisoituna sekä lisäksi pian myös tutkijoiden käytettävissä ladattavassa muodossa. Toivomme, että aineiston vapaa jakaminen toimii innoituksena tutkijatahoille ja päättäjille, jotta saamme jatkossa yhä lisää tietoa ammattiin opiskelevista ja heidän ääntään kuuluviin kansallisessa päätöksenteossa.

Laura Kyntölä, sosiaalipoliittinen asiantuntija, Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI ry