Musiikki motivoi ja hyödyttää nuoria kokonaisvaltaisesti

Rockin´ Wheels Pop & Jazz Konservatorion kevätjuhlassa. Kuva: Pop & Jazz Konservatorio

Koulutustakuu suppeasti ymmärrettynä tarkoittaa koulutuspaikan takaamista jokaiselle peruskoulun päättävälle. Koulutustakuuta voidaan lähestyä myös laajemmasta näkökulmasta. Helsingissä toimiva musiikkialan ammatillista koulutusta tarjoava Pop & Jazz Konservatorio näkee musiikissa laajat mahdollisuudet lasten ja nuoren hyvinvoinnin ja mahdollisten pudokkaiden tukemisessa. Musiikki motivoi ja siihen sisältyvä tavoitteellinen tekeminen hyödyttää nuoria kokonaisvaltaisesti. Jo se, että nuori saadaan kiinnitettyä tekemisen syrjään musiikin kautta, toimii nuorta voimaannuttavana tekijänä. Koska oppilaitoksen työympäristö on pääasiassa yhtye- ja rytmimusiikki, pyörii käytännön toteutus bändipajatoiminnan ympärillä.

Matala kynnys ja yhteistyötä yli toimijarajojen

Pop & Jazz Konservatorio on lähtenyt suuntaamaan toimintaa sinne, missä perinteisesti toisen asteen oppilaitoksia ei juurikaan näy: Itä-Helsingin ala- ja yläkouluihin. Yhteistyössä Helsingin Lähiöprojektin, opetusviraston ja kulttuurikeskuksen kanssa koululaisille onkin järjestetty bändipajatoimintaa. Bändipajatoiminnan tavoitteena on innostaa lapsia musiikkiharrastuksen pariin niin kutsutulla matalan kynnyksen periaatteella: mennään sinne, missä lapset ja nuoret itsekin ovat ja toimitaan niin, että nuoren itse on helppo osallistua.

Syksyllä 2015 bändipajaopetusta järjestetään yhdeksässä Itä-Helsingin peruskoulussa. Mukana on alakouluja ja yläkouluja Vuosaaresta Jakomäkeen. Lisäksi bändipajatoimintaa järjestetään sosiaalisin perustein asukastalo Oulunkylän seurahuoneella. Toiminta tavoittaa vuosittain yli 200 lasta ja nuorta Itä-Helsingin peruskouluissa. Kunkin koulun bändit harjoittelevat opettajan johdolla viikoittain oman koulunsa musiikkiluokassa.

Osana bändipajatoimintaa on puhallinsoittimista kiinnostuneille lapsille tarjolla myös ala-asteikäisten Dream On Big Band. Yhtyeessä soittaa oppilaita kuudelta eri ala-asteelta. Lainasoittimet tarjotaan lapsille Dream On -kummitoiminnan avulla. Opetukseen sisältyy yhteisharjoituksen lisäksi sektioharjoituksia ja musiikkiliikuntaa.

Nuorille ainutlaatuisia kokemuksia

”Juniorityö” Itä-Helsingissä on tuottanut myös näkyvää jälkeä. Nuorille suunnatun YLE Galaxin Soundi-kilpailun loppufinaalissa keväällä 2015 nähtiin vuosaarelainen Rockin´ Wheels -bändi. Bändipajalaiset esiintyvät myös ahkerasti Helsingin nuorisotaloilla järjestettävissä Hot Hour -konserteissa. Hot Hour -konserteissa mukana on bändipajayhtyeiden ja nuorisotalojen omien esiintyjien lisäksi jo pidemmällä opinnoissa olevia ja työelämään siirtyneitä kummiesiintyjiä. Monelle ”lapsitähteys” on elämänvaihe, jolloin musiikki on ”ammatti” ja myöhemmässä elämänvaiheessa toimeentulo saadaan jostakin ihan muualta. Nuorelle itselle tällaiset kokemukset voivat olla äärimmäisen tärkeitä, ja ne vahvistavat omaa identiteettiä sekä lisäävät uskoa ja luottamusta omaan osaamiseen.

Jussi Saksa, apulaisrehtori, Pop & Jazz Konservatorio

Helsingissä toimiva Pop & Jazz Konservatorio tarjoaa musiikkialan ammatillista koulutusta. Perustutkinto on tarkoitettu opiskelijoille, jotka peruskoulun suoritettuaan haluavat valmistua musiikkialan ammattiin rytmimusiikin alueella. Perustutkinnosta voi valmistua muusikon tai musiikkiteknologin tutkintonimikkeellä.

Ammatillisen koulutuksen lisäksi konservatoriossa annetaan musiikkialan harrastetavoitteista perusopetusta. Avoimella osastolla voi harrastaa lisäksi yhtyetoimintaa bändipajassa tai osallistua erillisille lyhytkursseille.

Lisätietoja Pop & Jazz Konservatorion toiminnasta löytyy kotisivulta: www.popjazz.fi.