Iha ku ois tuhat kiloo painoo harteil

Teenytjotain.fi etusivu

”Pitäskö lähtee lapioimaan lunta, niin tulis fyffee vai meniskö sitä sossuluukulle? Kämpän vuokratki on maksamatta, ulosotto kai koht edes. Mä lähen ulkomaille duuniin. Oon kai laiska, ku en jaksa lähtee ees kouluu. Mut pitäs kai tehä jotai. Tulkoon raha mun luo.”

–  Nuoren ajatuksia lähijunassa ystävälle, kun ei ole varmuutta omasta tulevaisuudessa. Eikä oikeasti mitään mihin heti tarttuisi.  Nuoren pohdintoihin varmasti moni voi samaistua. Oma tulevaisuuden kartta on epäselvä. Nuori on polkujen risteyksessä, eikä osaa valita oikeaa suuntaa.

Uudenmaan nuorisotyöttyöttömyys näyttäytyy vahvasti alueen työttömyysluvuissa. Ammatillinen koulutus kasvattaa nuorten työllistymismahdollisuuksia. Tilastokeskuksen tutkimus kuitenkin osoittaa, että vastavalmistuneet ovat työllistyneet heikommin nyt kuin viime laman aikana. Toisen asteen ammatillisen koulutuksen suorittaneista joka viides oli työttömänä vuonna 2014. Uudellamaalla ammatillisen tutkinnon suorittaneista 8,8% oli vuonna 2010 työttömänä. Vastaava osuus vuonna 2014 oli 15,2%. Vastavalmistuneiden työllistymistä mitataan vuoden kuluttua valmistumisen jälkeen.

Tämän päivän opiskelu toisella asteella

Moni nuori ei tiedä millaista on toisen asteen ammatillinen opiskelu. Ravintolakoulu Perhon opiskelijat ovat olleet mukana rakentamassa oppilaitosverkoston sivustoa Teenytjotain.fi. Opiskelijat ovat tuottaneet sivustoon mediasisältöä kuvaamalla tai kirjoittamalla opiskeluarjesta. He luovat myös tulevaisuudessa mediasisältöä Teenytjotain.fi -sivustolle. Digiopetusta on integroitu yleiseen opetukseen, esimerkiksi kolmannen vuoden opiskelijat innostuivat tieto- ja viestintätekniikan yhdistämisestä äidinkieleen. Opettajilta uuden opetustavan toteuttaminen vaatii rohkeutta ja uskoa onnistumiseen. Heidän kokemuksiinsa voi tutustua Utopeda -blogissa.

Ravintolakoulu Perho ja Haaga-Perho ovat vahvistaneet opiskelijaksi haluavien ja valmistuneiden opiskelijoiden ohjausta. Perhon ura- ja rekrypalvelut tukevat alasta kiinnostuneiden tietämystä erilaisista koulutus- ja työllistymismahdollisuuksia. Uraohjaukseen ovat tervetulleita myös oppilaitoksesta valmistuneet opiskelijat, jos he etsivät töitä tai jatko-opintovaihtoehtoja.

Rohkeat tarttuvat toimeen ja ottavat vastuun

Jokainen organisaatio voi tehdä vastuullisen teon nuorille. Yksi loistava kampanja nuorten työllistämiseksi on Vastuullinen kesäduuni 2016, jossa kampanjaan osallistuvat työnantajat sitoutuvat hyvän kesätyön periaatteisiin. Kesätyöpaikan voi myös ilmoittaa Teenytjotain.fi sivuston sähköiselle työpaikkailmoitustaululle, joka toimii työantajien ja opiskelijoiden välisenä siltana.

Sinäkin voit vaikuttaa nuoren tulevaisuuden vahvistamiseen –  jaa heille ainakin kiitosta ja kannustusta.

Katja Winogradow, Perhon Ura- ja rekrypalvelut, Haaga-Perho