Yrittäjyys osana kaikkea opetusta ja toimintaa

SKY-opisto

Kuva: SKY-Opisto

Suomen Kosmetologien Yhdistyksen Opistossa yrittäjyys on yhdistetty kaikkiin ammatillisiin opintoihin. Opiskelijat pääsevät hyödyntämään taitojaan ja oppimaan lisää pedagogisessa osuuskunnassa, NY Vuosi yrittäjänä -toiminnassa ja kesätyöpajassa.

Pedagogisessa osuuskunnassa opitaan ammattia ja yrittäjyyttä

Pedagoginen osuuskunta HyTa – HyvinvointiTaivas on keväällä 2014 perustettu työelämälähtöinen oppimisympäristö, joka tukee uudenlaista oppijuutta, yrittäjyyttä ja opettajuutta. HyTa on oikea yritys, jossa opiskelija tekee töitä todelliselle asiakkaalle. Yrittäjyyttä opitaan työelämässä, mikä nopeuttaa nuoren pääsyä oman alan töihin.

Osuuskunnan jäsenet ovat SKY-Opiston opiskelijoita ja henkilökuntaa. Opiskelijat toimivat HyTan työntekijöinä koulun asiakaspalvelussa, VERSO Opetushoitolassa sekä keikoilla. He saavat sovitun prosentuaalisen palkkion työskentelystään. Rahapalkan lisäksi aikuisopiskelijat kartuttavat osaamispisteitään työssäoppimisjaksojen aikana.

Pedagoginen osuuskunta haastaa myös opettamista. Osuuskunnan toiminnassa dialogioppiminen sekä yhteistoiminnallinen ja ilmiö- ja tiimioppiminen muodostavat perustan oppimiselle. Osuuskunnan toiminta vaatii valmentajaopettajuutta, jolloin opettajilta vaaditaan entistä enemmän työelämälähtöistä lähestymistapaa. Opettajan roolina on toimia ohjaajana ja valmentajana.

Yrittäjyysopinnot NY Vuosi yrittäjänä -ohjelman periaatteiden mukaan

Toisen vuosikurssin peruskoulupohjaisten opiskelijoiden yrittäjyysopinnot, työssäoppimisjakso ja yrittäjyyden ammattiosaamisen näyttö toteutetaan Nuori Yrittäjyys ry:n Vuosi yrittäjänä -ohjelman mukaisesti. Lukuvuoden aikana opiskelijat perustavat kauneudenhoitoalan harjoitusyrityksen, joka toimii oikealla rahalla ja myy kauneudenhoitopalveluita ja toisinaan myös itse suunniteltuja ja valmistettuja kosmetiikkatuotteita asiakkaille.

Ohjelman tarkoituksena on työelämätaitojen ja yrittäjämäisen asenteen oppiminen jo opiskeluaikana. Opiskelijat oppivat tiimityöskentelyä, ongelmanratkaisua, omien ideoiden kokeilua ja toteuttamista sekä vastuunottamista omasta työstään.

Kesätyöpajassa kesätöihin omalle alalle

SKY-Opisto tarjoaa opiskelijoille myös tilaisuuden kesätöihin. Opiskelijat perustavat kesäkuussa juhannukseen saakka työluokkaan ”kauneushoitolan”, jossa he toimivat ”yrittäjinä” eli markkinoivat itse palveluitaan lähiseudun asiakkaille tai esimerkiksi ystävilleen ja tuttavilleen. Opiskelija pitää kirjaa omista tehdyistä töistään ja saa työtuloihinsa perustuvan palkan. Työpaikkaohjaajana toimii valmistuva kosmetologiopiskelija, joka ohjaa pajan ja opiskelijoiden toimintaa sekä vastaa talousasioista.

Opiskelijat oppivat kesätyöpajassa yrittäjyyttä sekä syventävät osaamistaan eri hoitojen tekemisessä.

Menestystä yrittäjyysmalleille

SKY-Opiston panostus työelämälähtöisyyteen ja yrittäjyyteen sai tunnustusta Suomen Yrittäjien ja Taitaja-tapahtuman yrittäjyysmenetelmäkilpailussa. SKY-Opisto voitti kilpailun viime vuonna perusteina yrittäjälähtöinen toimintatapa ja sitä tukeva valmentajaopettajuus.

Pedagoginen osuuskunta HyTa yhdessä muiden toimintamallien kanssa tutustuttavat työelämään ja yrittäjyyteen aidosti jo opintojen aikana sekä jouduttavat opiskelijan opintoja, mikä edistää pääsyä oman alan töihin. Kädentaitoja voi oppia vain harjoittamalla kädentaitoja uudestaan ja uudestaan.

Katja Utti-Lankinen, kehittämiskoordinaattori, SKY-Opisto