Aikuiskoulutuksen parissa työskentelevien ohjaustaidot ajan tasalle täydennyskoulutuksella

yhdessa-koulutustakuuseen-kuvaAikuiskoulutuksessa erilaiset tuen tarpeet näyttävät lisääntyneen ja monimuotoistuneen. Oppimisvaikeuksien lisäksi elämänhallintaan, toiminnanohjaukseen ja mielenterveyteen liittyviä haasteita esiintyy enenevässä määrin. Aikuisten parissa työskentelevät kouluttajat, opinto-ohjaajat ja valmentajat kaipaavatkin keinoja, miten tukea paremmin opiskelijoita selviämään opintopolullaan erilaisten oppimisen haasteiden kanssa. Tähän tarpeeseen on vastaamassa Sparraamalla paremmaksi osaajaksi – Erityinen tuki ammatillisessa aikuiskoulutuksessa –täydennyskoulutuspaketti.

Monenlaisten aikuisoppijoiden ja erityisen tuen huomioiminen koulutus- ja ohjaustyössä
Kouluttajat ja ohjaushenkilöstö kohtaavat useita erilaisia haasteita aikuisen oppimispolun eri vaiheissa. Usein työssä joutuu pohtimaan, miten ottaa puheeksi, kun opiskelijan motivaatio näyttää laskeneen, oppiminen ei etene ja opiskelussa ilmenee erilaisia vaikeuksia. Aikuiskoulutuksessa ei tähän mennessä juurikaan ole ollut mahdollisuuksia sellaisiin tukipalveluihin, joita on tarjolla nuorisoasteella. Kouluttajat ovatkin lähinnä yksin ja opinto-ohjaajan kanssa ohjanneet sekä tukeneet opiskelijoita. Erityisen tuen ja ohjauksen palveluja kuitenkin tarvitaan. Näiden osalta tulisikin miettiä, mitä tukea voidaan tarjota, kuka tukea antaa ja miten se käytännössä järjestetään.

Ammatillisen koulutuksen reformin mukanaan tuomat muutokset aikuiskoulutukseen
Osana ammatillisen koulutuksen reformia on valmisteilla yksi ammatillisen koulutuksen toimintalaki, jossa nykyiset nuoriso- ja aikuiskoulutuksen lait yhdistetään uudeksi laiksi. Tämä asettaa aikuiskoulutuksen järjestäjät ja oppilaitokset uuden haasteen eteen. Yhteiselle ohjauksen ja erityisen tuen palvelujen kehittämistyölle on tarvetta. Samalla on myös tullut esille toive koota aikuisten erityisen tuen ja ohjauksen verkostoja, joissa voidaan yhdessä pohtia konkreettisia työkaluja aikuisten erityisen tuen huomioimiseen niin yksilön, työtiimin kuin myös koko organisaation näkökulmasta. Se, miltä reformin tulokset käytännössä tulevat näyttämään, jää nähtäväksi.

Oman osaamisen kehittäminen erityisen tuen ja ohjauksen kysymyksissä on tärkeää
Validia Ammattiopisto yhdessä Jyväskylän ammattikorkeakoulun kanssa on käynnistänyt täydennyskoulutuspaketin Sparraamalla paremmaksi osaajaksi – Erityinen tuki ammatillisessa aikuiskoulutuksessa. Koulutukset on tarkoitettu erityisen tuen kehittämisestä kiinnostuneille aikuis- ja oppisopimuskoulutuksen toimijoille: kouluttajille, ohjaajille, valmentajille ja hallinnon edustajille (ml. opintotoimiston henkilöstö). Täydennyskoulutus on maksutonta ja sen tarkoituksena on kehittää toimijoiden erityisen tuen osaamista ja tarjota raameja oppilaitosten erityisen tuen toimintamallien selkiyttämiseen. Tavoitteena on myös luoda foorumeita alueellisten erityisen tuen verkostojen rakentamiseen sekä tulevaan ammatillisen koulutuksen muutokseen valmistautumiseen.

Koulutuksiin kuuluu lähiopetusta, työskentelyä verkkoalustalla sekä koontiwebinaari. Työskentelyn tukena käytetään verkon välityksellä tapahtuvaa tarvelähtöistä sparrausta sekä ylipäänsä verkossa tapahtuvaa yhteydenpitoa. Osallistuja voi valita koulutusten sisällöistä osioita joko perus- tai kehittämisteemoista omien tarpeidensa mukaisesti. Suositeltavaa kuitenkin on, että koulutuksiin osallistuisi samasta organisaatiosta ainakin kaksi henkilöä, sillä tavoitteena on oppilaitosten sisäisen ja alueellisen yhteistyön sekä toimintamallien kehittäminen.

Tervetuloa osallistumaan joko kaikkiin tai vain yhteen koulutukseen!

Rita Hintsala, kouluttaja, Validia Ammattiopisto

Tutustu tarkemmin koulutukseen:
Erityinen tuki osana näyttöperusteista ammatillista koulutusta >
Erityisen tuen kehittäminen ja mallintaminen>
Erityinen tuki osaksi koulutuksenjärjestäjän toimintaa ja kouluttajien osaamista >
Tulossa myös:  Kokoava seminaari – Kohti tulevaisuuden ammatillista koulutusta 28.11.2017

Taustatietoa (sisältää linkit lähteisiin):
Näkökulmia henkilökohtaistamiseen. 2014. Opetushallitus. Oppaat ja käsikirjat 2014:7
Arvioinnin opas. 2015. Opetushallitus. Oppaat ja käsikirjat 2015:11

Näyttötutkinto-opas. 2015. Opetushallitus. Oppaat ja käsikirjat 2016:3

Miettinen, K. Erityisopetuksen käsikirja. Opetushallitus. Oppaat ja käsikirjat 2015:14